Sonja Kruitwagen

Sonja Kruitwagen is werkzaam bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zij was projectleider van het PBL-signalenrapport ‘De energieke samenleving’. Ook is zij co-auteur van een Ex ante evaluatie van Green Deals Energie. Momenteel coördineert zij de uitvoering van de ‘Energieke Samenleving en Governance’ uit de Strategische Kennis en Innovatieagenda (SKIA) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Sonja is co-auteur van het essay ‘’Sturen en Benutten’’. Dit essay gaat in op de vraag wat de rol van de overheid is in een energieke samenleving. Het is geïnspireerd en grotendeels gebaseerd op het genoemde praktijkgerichte onderzoek dat PBL in het verlengde van de SKIA IenM uitvoert. Binnen het PBL is Sonja – samen met haar collega Olav-Jan van Gerwen – trekker en coördinator van het onderzoek op het gebied van de Energieke Samenleving. Dit onderzoek is het vervolg op het in 2011 uitgebrachte PBL-signalenrapport ‘De energieke samenleving’. Hoe kan de overheid inspelen op de energie die er in de samenleving bij burgers en bedrijven is? Wat betekent dat voor het overheidsbeleid? Daarvoor bestaan geen pasklare antwoorden. Om verder te komen moeten we pionieren en dat betekent soms vallen en opstaan. Het vraagt om experimenten, experimenten om van te leren, experimenten die ook mogen mislukken. Evaluatiestudies helpen om de do’s en dont’s voor het overheidsbeleid op te sporen. Daarbij is het van belang om de praktijkervaringen van zowel initiatiefnemers als van beleidsmakers met elkaar te verbinden.

In het najaar van 2013 willen we onze bevindingen uit het onderzoek naar buiten brengen, als volgende stap in het zoekproces. Kennis delen kan anderen weer inspireren. Mede om die reden nemen we ook actief deel aan de verschillende ‘Community of Knowledge’-initiatieven die er bij verschillende departementen maar ook daarbuiten worden genomen.

Contact

Bent u nieuwsgierig of heeft u tips? U kunt telefonisch of per mail contact opnemen met Sonja: 06 1505 0337, email: Sonja.Kruitwagen@pbl.nl

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.