Categorieën
Alles

Viva La Revolución!; Essay ingediend als droom voor ons land

Nederland verkeert in een revolutie. Overal staan – gedwongen door de crisis of niet – particulieren en ondernemers op die zich spontaan organiseren om allerhande maatschappelijke vraagstukken te lijf te gaan. Daar ligt een aanzienlijk en onderschat potentieel voor de toekomst. Het is mijn droom dat publieke pioniers en deze ‘rebels with a cause’ de verbinding zoeken en elkaar versterken, zeker in het licht van de forse uitdagingen waar we met ons land voor staan.

Er zijn legio voorbeelden. Mensen starten eigen kinderopvang, een voedselbank, leefbare buurten met gedeelde elektrische auto en oplaadpaal, in één dag het land schoonmaken (Keep it clean day), focus op sociale overwaarde (Huis van Overvloed), het Durftevragen-concept, Waarmaakdagen, 7 Days of Inspiration (2011 – een paar duizend mensen verbeterden in 20 steden met bijna 140 initiatieven het hele land) en Nederland in Dialoog. Het summum is wellicht de ‘Let’s Do It! movement and World Cleanup 2012’: in Estonia kwamen 50.000 mensen in actie om binnen vijf uur 10.000 ton afval op te ruimen. Het project is naar eigen zeggen ‘one of the fastest-expanding civic movements in history’.

Twee fundamentele dingen springen in het oog: enerzijds betreft het oprecht maatschappelijk betrokken particulieren en ondernemers en anderzijds organiseren ze zich waardoor hun gecombineerde acties waarde krijgen en invloed hebben. Het betreft gepassioneerde mensen, niet gemotiveerd door geld of groei die iets willen bijdragen aan de wereld. Een energieke samenleving waar je iets mee kan doen.

Om de droom te doen slagen, zijn publieke pioniers nodig die zich kwetsbaar op durven te stellen en die als gelijke partner aan tafel schuiven. Pioniers met lef die zich durven te onttrekken aan de bureaucratie en die systemen naar de achtergrond schuiven ten gunste van mensenwerk.

Essay ingediend als droom voor ons land>>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.