Categorieën
Alles

26 juni 2013 -Publieke pioniers: samenvatting lanceringsbijeenkomst en het boek

Bron: Bewoners aan zet; Dordrecht. “Samenwerken met markt, overheid en samenleving, loskomen van oude manieren van werken, het aangaan van nieuwe partnerschappen: hoe doe je dat? De publieke pioniers kunnen je met hun verhaal inspireren”, zo schreef de gemeente Venray op hun website.

En inspireren deden de diverse sprekers. In 7 minuten maakten zij de tientallen deelnemers enthousiast over hun nieuwe manier van werken, de andere weg die ze bewandelden: “De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de veranderende rol van de overheid in relatie tot de samenleving. Kortweg gaat het om de verschuiving van een hiërarchisch sturende overheid via netwerksturing naar een faciliterende en communicatieve overheid.”

Simône Huijs (gemeente Venray) verzamelde essays van ambtenaren uit het hele land en ondernemers die als ‘publieke pionier’ aan de slag gingen. Het ministerie van BZK betaalde mee aan de prachtige uitgave van het boek.

Simône betoogt dat de tijdsgeest vraagt om een andere aanpak: “Er hangt iets in de lucht: betrek me!”

De Tientjes Academie bijvoorbeeld

Erna Smeekens trapte af met haar zeer persoonlijke verhaal over hoe thuis op de bank (depressie, 4 jonge jongens, waarvan 2 met ADHD, gescheiden, vele hulpverleners, veel ambtenaren die allemaal kunnen vertellen wat NIET mag en kan) het idee werd geboren van de Tientjes Academie. Een ‘scharrelonderneming’, die inmiddels in enkele gemeente actief is: “Tientjes daagt mensen die (maatschappelijk) weer in beweging zijn (gekomen) uit, om hun passie en talenten in de wereld te zetten en zo duurzaam in beweging te blijven. Zodat ze kunnen gaan doen waar hun hart van gaat dansen en ze blijer en energieker worden. Tientjes wil laten zien dat het anders kan, dat er veel meer mogelijk is dan velen denken.”

Ambtenaren die het anders aanpakken

Diverse collega’s uit heel het land vertelden over hun aanpak: ga het dóen!

Peter Schmeitz (duurzame voedselsystemen) vertelt over het doorbreken van de autistische leemlaag van belangenorganisaties die zich nestelen rond de overheid. Negeer dat positiespel en ga naar buiten. Zoek de mensen die inspireren en willen veranderen.
Kolonel Hans Damen (ambtenaar van het jaar 2013) roept op: ga gewoon dingen DOEN. Bovendien wil hij het graag weer eens hebben over het ‘waarom’, in plaats van alleen maar het wat en hoe. “Een ambtenaar kan alleen een goede dienaar van de samenleving zijn als hij er midden in staat. Dus ook in het virtuele.”

Marie Louise Borsje ( BZK, Ambtenaar 2.0) roept ambtenaren op meer te vertellen over hun werk en in gesprek te zijn met de samenleving. In een netwerksamenleving vol nieuwe technologieën kan zoveel meer. Want, zegt Marie Louise: “Ambtenaren zijn er om een goed leven mogelijk te maken”.

Zij verzorgt – waarschijnlijk in oktober – een FlashMob van de sector Maatschappelijke Ontwikkeling. Ze zal dan een exemplaar van het boek Publieke pioniers overhandigen, een doorgeef-boek.

Just digg it: sneeuw op de Kilimanjaro

Dennis Karpes, in een ‘vorig’ leven directeur marketing bij Levis maar vooral bekend van Dance4Life, sloot de dag af met het verhaal over zijn nieuwe project: Schep een groen wereld en herstel het klimaat.

Samen met Peter Westerveld startte hij JustDiggIt. Eerste doel? 266.000.00 vierkante meter uitgedroogde grond in Kenia vergroenen, een gebied zo groot als de helft van Nederland. dat moet er toe leiden dat de top van de Kilimanjaro weer goed gehuld is in sneeuw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.